wtorek, 26 września 2017

Sos słodko - kwaśny

Ostatnia sobota minęła mi pod hasłem "POMIDOR".
Od samego rana, na każde pytanie, jakie ktoś do mnie skierował, mogłam tak właśnie odpowiedzieć. 😊
Jednak był to dzień wytężonej pracy.
Zatem co z tymi pomidorami?

Otóż przyjaciel obdarował mnie 3 wielkimi skrzyniami tego czerwonego przysmaku (w sumie to było jakieś 100 kg). 😶

Część rozdałam. Lecz każdy po jednym wiaderku krzyczał, że już więcej nie chce. Zatem co z nimi zrobić?
W pierwszej kolejności sos słodko - kwaśny wg przepisu, który dostałam od teściowej mojej siostry. Sosik jest rewelacyjny i można go wykorzystać na wiele sposobów, min. idealnie nadaje się do spagetti, do mięsa mielonego, do kurczaka etc. 
Drugie, co mi przyszło na myśl, koniecznie muszę uzupełnić zapasy przecieru, bo właśnie "wyszły", a zima za pasem i nie ma to jak własnymi rękoma poczyniony. Zawsze jakoś lepiej smakuje. 
Przepis na przecier jest banalnie prosty: Sparzone pomidory obieramy ze skórki, przecieramy i zagotowujemy z solą. Wlewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy na ściereczkę. Przykrywamy drugą i tak zostawiamy na noc. 

Trochę więcej pracy jest z przygotowaniem sosu, na który przepis znajdziecie poniżej.

Przygotuj:
1 kg papryki
2 kg pomidorów
30 dkg cebuli
6 łyżek octu
1 szkl. cukru
6 łyżek oleju
1 łyżka soli
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystko drobno pokroić, albo przetrzeć. Gotować ok. 30 min. dość często mieszając. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dodać ketchup, albo przecier pomidorowy i chwilę cały czas mieszając jeszcze pogotować. Wlać do słoików, zakręcić i podobnie, jak przy przecierze odwrócić na ściereczkę. Pozostawić na noc. 
Sos można wykorzystać od razu. Można go też przechowywać nawet przez 3 lata.

A Wy, czy robicie zapasy? Czy wolicie kupować gotowe produkty w sklepach?

Będzie mi miło, jeśli po przeczytaniu posta pozostawicie po sobie ślad w postaci choćby małego komentarza. Dziekuję. 

wtorek, 19 września 2017

Scenariusz ślubowania

Dziś na blogu scenariusz ślubowania klas I szkoły podstawowej napisany w oparciu o fragmenty  tekstów znalezionych w sieci.
Piosenki w nim zamieszczone pochodzą z płytoteki różnych wydawnictw dla edukacji wczesnoszkolnej.

Będzie mi miło, kiedy zostawicie po sobie ślad obecności w postaci komentarza.

poniedziałek, 11 września 2017

Toruń w konkursie Planete +

Dzień dobry z samego ranka.
Dziś trochę lokalnej prywaty. :)
Toruń startuje w konkursie Planete +.
Jest na 49 pozycji 😐 a zasługuje chyba na nieco więcej. 😍
Fotki tam zamieszczone co prawda nie oddają jego uroku, ale więcej całkiem urokliwych zakątków znajdziecie w naszych filmikach, które już od pewnego czasu krążą na YouTube:
W czasie trwania projektu Dziecko na Warsztat powstał również post z zaproszeniem do naszego pięknego miasta. Publikowaliśmy go wówczas na blogu mojej imienniczki Kreatywnym Okiem: http://www.kreatywnymokiem.pl/2014/07/torun-oczami-karola-dziecko-na-warsztat.html
Na Toruń glosować można codziennie, a zwycięskie miasto zostanie sfilmowane z lotu ptaka i pokazane w programie "Polska z góry"!
Zagłosuj na Toruń: http://bit.ly/GłosujnaToruń

Widzę, że wiele osób zagląda na mojego bloga. Jest mi z tego powodu bardzo miło.
Jeszcze bardziej mnie ucieszą komentarze pod postami.
Dziękuję.

wtorek, 5 września 2017

Plan wychowawczy

Początek roku szkolnego to czas, kiedy każdy wychowawca tworzy min. plan wychowawczy i profilaktyczny dla swojej klasy. Od 1 wzreśnia bieżącego roku, zgodnie z nowym rozporządzeniem będziemy pisać plan wychowawczo - profilaktyczny.
Plan taki musi być napisany w oparciu o program szkoły przyjęty na dany okres czasu i dostosowany do swoich uczniów.
Poniżej podaję plan wychowawczy, jaki w ubiegłym roku przygotowałam dla uczniów mojej klasy.


sobota, 2 września 2017

Dziecinnie proste ciasto

Dawno temu otrzymałam od mojej mamy świetny przepis na ciasto, które może zrobić każdy i gwarantuję że się uda.
Ciasto jest praktycznie całoroczne, świetnie nadaje się jako słodka przegryzka do grilla i wygląda zupełnie jak drożdżówka. A to taki mały psikus. :)
Do ciasta potrzebne są owoce. O tej porze roku mamy śliwki i jabłka, ale równie dobrze smakuje z wiśniami, morelami, gruszkami, jagodami, truskawkami. Praktycznie każdy owoc się do niego nadaje.

Oto przepis.

Przygotuj:

5 jajek
1,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
3 łyżki zsiadłego mleka (może być jogurt naturalny, kwaśna śmietana, albo kefir)



Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Ciasto wylej na blaszkę. Gęsto ułóż na nim owoce. |Z cukru, masła i mąki możesz zrobić kruszonkę i posypać nią owoce. Ciasto piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu i przestudzeniu możesz polać polewą wykonaną z cukru pudru i wody.


Smacznego!

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Co do szkoły?

Wielu rodziców, szczególnie tych pociech, które po raz pierwszy przekroczą szkolne mury zastanawia się, jakie przybory kupić swemu dziecku.
Kilka lat temu stworzyłam na własne potrzeby (okazuje sie, że nie tylko 😅) listę rzeczy niezbędnych każdemu mojemu uczniowi.
Wstawiam poniżej plik w programie Word - można go wydrukować, skopiować, dowolnie zmienić.

środa, 23 sierpnia 2017

Hasła, które nam zawsze przyświecają w czasie wędrówek.


KARTA TURYSTY


  • Turystyka odradza Twe siły, pomaga każdemu poznawać Ojczyznę.
  • Przyroda i dorobek kulturalny są własnością całego narodu i Ty jesteś za nie odpowiedzialny.
  •  Turysta - Twój przyjaciel, służ mu radą i pomocą.
  •  Zwiedź to, o czym czytałeś - przeczytaj o tym, co masz zwiedzić.
  •  Dopuść naturę do głosu - nie hałasuj. 
  •  Zostaw miejsce pobytu w takim stanie, w jakim chciałbyś je zastać.
  •  Ogień i szkło źródłem niebezpieczeństwa - uważaj!
  •  Alkohol wrogiem turystyki - unikaj go na wycieczce.
  •  Zachowaj ostrożność - Twoja lekkomyślność zagraża Tobie i innym.
  •  Turysta wszędzie gościem - pozostawiaj po sobie dobre wspomnienie.
  •  Nie bądź obojętny wobec niewłaściwego zachowania innych.
  •  Dobry humor pomaga turystyce w każdej sytuacji - uśmiechnij się!

wtorek, 22 sierpnia 2017

Projekt naukowo-wystawienniczy MIASTO – LUDZIE – MUZEUM

Mało mnie, a to za sprawą wakacyjnych wojaży.
Co prawda podróże rowerem po województwie, musieliśmy zamienić na podróże samochodem, ale to nie zmienia faktu, że je ciągle uwielbiamy.
Bierzemy udział w dwóch projektach turystycznych i praktycznie siedzimy na walizkach. 😃

Dziś krótko o jednym z nich.


Projekt naukowo-wystawienniczy MIASTO – LUDZIE – MUZEUM
O projekcie dowiedzieliśmy się przy okazji Międzynarodowego Festiwalu Papieru, o którym pisałam tutaj 
Projekt zachęca do odbywania podróży po obiektach muzealnych, odkrywania ciekawych i wyjątkowych miejsc regionu kujawsko - pomorskiego.

Na zwiedzających czeka konkurs z nagrodami!

Wystarczy odwiedzić dziewięć spośród  osiemnastu proponowanych miejsc, poprosić o pieczątki w folderze konkursowym i można wziąć udział w losowaniu.
Inicjatywa realizowana jest m.in. w ramach obchodów Roku Rzeki Wisły 2017, a więc ma na celu również promocję tematyki wiślanej.

Dzięki projektowi odkryliśmy kilka godnych polecenia miejsc, o których istnieniu wcześniej nie mieliśmy pojęcia.

Wkrótce fotorelacje z naszych podróży.

Więcej o projekcie można poczytać tutaj

U progu nowego roku szkolnego

Szanowni Państwo!

Rodzice są pierwszymi i najważniejszymi wychowawcami

Przekroczenie po raz pierwszy progu szkoły jest jednym z ważniejszych wydarzeń w życiu każdego dziecka. Szkoła jest dla niego nowym, nieznanym doświadczeniem. Budzi w dziecku niepokój, ale jednocześnie jest jej ciekawe i chce ją poznać. Rodzice mogą pomóc dziecku w ograniczeniu jego lęków i stresu. Ważne jest, by towarzyszyć dziecku w tym ważnym pierwszym dniu szkoły. Trzeba być dla swego dziecka oparciem i zapewnić mu poczucie bezpieczeństwa.


DROGI RODZICU


  • nie strasz dziecka szkołą
  • postaraj się, aby rozpoczęło naukę bez uprzedzeń
  • współuczestnicz z dzieckiem w jego przygotowaniach do szkoły - podpisywanie ćwiczeń, przygotowywanie wyprawki
  • naucz je regularności w pracy i nauce, pomóż mu zorganizować się i nabrać potrzebnych na co dzień nawyków
  • obserwuj postępy swojego dziecka w nauce, jeżeli potrzeba pomagaj, tłumacz, wyjaśniaj, informuj, ale nie wyręczaj
  • ciesz się z jego osiągnięć, chwal, zachęcaj
  • towarzysz mu w jego staraniach, a przede wszystkim w porażkach, wspieraj, gdy tego potrzebuje
  • słuchaj uważnie, co do Ciebie mówi
  • nie lekceważ jego problemów i zmartwień
  • poznaj jego kolegów, pomóż mu rozwiązywać konflikty z rówieśnikami
  • bądź cierpliwy, uważny, wyrozumiały, ale także konsekwentny
  • włącz się w życie szkoły, utrzymuj kontakty z nauczycielami i innymi rodzicami
  • bądź dla swojego dziecka oparciem, zapewnij mu poczucie bezpieczeństwa
  • pozwól dziecku uwierzyć w siebie i pamiętaj, że droga do samodzielności jest długa i trudna.

piątek, 4 sierpnia 2017

Konfitura z czarnej porzeczki

Sezon truskawkowy za nami, czas najwyższy zabrać się za porzeczki.

Dziś konfitura do słoików, którą ja przygotowuję z czarnej porzeczki.
Jest idealna do ciast, na chleb, a także do naleśników.

Przygotuj:
1 kg porzeczek
1 kg cukru
ok. 1 szkl. wody
Cukier żelujący lub Konfiturka

Wykonanie:
Porzeczki obierz i dokładnie umyj.
Ugotuj syrop z cukru i wody.
Wsyp owoce (możesz je zblendować, jeśli chcesz, by konfitura konsystencja przypominała marmoladę). Zagotuj i chwilę podgotuj na mniejszym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas dokładnie przemieszać, aby owoce nie przystały.
Kiedy owoce się lekko rozgotują, dodaj cukier żelujący i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
Podgotuj jeszcze jakieś 2 minuty i zdejmij z ognia.
Wlej do słoiczków. Dokładnie zakręć, odwróć i postaw na wyłożonym ręczniku. Przykryj ściereczką.
Pozostaw na kilkanaście godzin (ja zostawiam na noc).
 

Gotowe.

Smacznego!

czwartek, 3 sierpnia 2017

Kiszone ogórki na zimę

Robicie zaprawy na zimę?
Ja tak.
Szczególnie dużo miejsca w naszej piwnicy zajmują kiszone ogórki.
Podobno smakują wybornie - opinia teściowej i nie tylko. :)
Można je kroić na kanapki, zjadać w całości, używać do sałatek, albo zetrzeć na zupę ogórkową.

Oto przepis.

Przygotuj:
świeże ogórki
koper
ząbek czosnku
ok. 10 ziaren gorczycy
2 listki czarnej porzeczki
2 listki wiśni
chrzan (najlepiej korzeń)
1 łyżkę stołową soli kamiennej
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
słoik typu weck

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyj i ułóż w wyparzonym słoiku pionowo, oderwaną końcówką do góry.
Dodaj koper, czosnek, liscie, gorczycę i kawałek chrzanu.
Zalej słoną wodą (sól najlepiej wcześniej rozmieszać w ciepłej wodzie - szybciej i lepiej się rozpuści).
Załóż gumkę i zapinkę do wecka.
Wynieś w chłodne miejsce.

Uwaga!
- Najlepiej smakują ogórki świeżo zebrane - ja zbieram wcześnie rano i zaraz je przygotowuję.
- Jeśli chcesz, aby to były ogórki tzw. małosolne, to możesz dodać więcej soli - ja nie zmieniam tych
  proporcji.
- Woda podczas procesu kiszenia ucieka ze słoików, dlatego najlepiej postawić je na chłodnej
  podłodze, albo podstawić pod słoik jakieś naczynie.


Smacznego!