Ciasto jest praktycznie całoroczne, świetnie nadaje się jako słodka przegryzka do grilla i wygląda zupełnie jak drożdżówka. A to taki mały psikus. :)
Do ciasta potrzebne są owoce. O tej porze roku mamy śliwki i jabłka, ale równie dobrze smakuje z wiśniami, morelami, gruszkami, jagodami, truskawkami. Praktycznie każdy owoc się do niego nadaje.
Oto przepis.
Przygotuj:
5 jajek
1,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
3 łyżki zsiadłego mleka (może być jogurt naturalny, kwaśna śmietana, albo kefir)
Wykonanie:
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszaj w misce. Ciasto wylej na blaszkę. Gęsto ułóż na nim owoce. |Z cukru, masła i mąki możesz zrobić kruszonkę i posypać nią owoce. Ciasto piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu i przestudzeniu możesz polać polewą wykonaną z cukru pudru i wody.
Po wyjęciu i przestudzeniu możesz polać polewą wykonaną z cukru pudru i wody.
Wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń