Zarazem potrawy, które przygotowuję muszą być smaczne.
Przykładem może być ciasto 3 bit.
Przepis polecany był na jednej z grup fb. Spróbowałam i potwierdzam za autorką, Dagmarą Hicks prowadzącą blog Cała reszta, jest to torcik wart każdej kalorii. :)
Przepis ciut zmodyfikowałam, pod względem ilości produktów.
Nie lubię, jak mi później w lodówce zalegają resztki, np. śmietany.
Można go przygotować na kwadratowej, albo na prostokatnej blaszce - wówczas potrzebujemy tylko więcej herbatników i krakersów.
Przygotuj:
- herbatniki
- budyń waniliowy, albo śmietankowy
- mleko
- cukier
- krakersy (tradycyjne, solone)
- kajmak, toffi albo krówkę
- 500 ml śmietanki łowickiej 30%
- gorzka czekolada
- budyń waniliowy, albo śmietankowy
- mleko
- cukier
- krakersy (tradycyjne, solone)
- kajmak, toffi albo krówkę
- 500 ml śmietanki łowickiej 30%
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Ugotuj budyń.
Na dnie blaszki ułóż herbatniki.
Na herbatniki wylej gorący budyń i równo go rozsmaruj.
Na budyniu ułóż krakersy.
Posmaruj je równomiernie zimnym kajmakiem.
Ponownie ułóż warstwę herbatników.
Ubij na sztywno śmietanę i dokładnie posmaruj nią herbatniki.
Całość posyp drobno startą gorzką czekoladą (ja używam czekolady firmy Magnetic, do kupienia w dyskoncie Biedronka).
Całość schłodź w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.
Ja przygotowuję je dzień przed imprezą, wtedy wszystkie smaki przenikają się nawzajem i torcik smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń