Jak dla mnie są to bułeczki nadziewane dżemem, marmoladą, konfiturą etc.
Przypominają mi smak z dzieciństwa i bułeczki, które piekła moja babcia. <3
Ponieważ giną w zastraszającym tempie, proponuję od razu przygotować z dwóch porcji. Nadmiar można zamrozić, nie tracą smaku.
Niestety mało wygodne jest to, że proporcje produktów są podane na samym początku, dlatego postanowiłam zapisać je w poście.
Przygotuj:
8 szkl. mąki
10 dag drożdży
niecałe 2 szkl. ciepłego mleka
6 żółtek
2 jaja
4 czubate łyżki masła lub margaryny
100 ml oleju
1,5 szklanki cukru
płaska łyżka soli
skórka z cytryny (niekoniecznie)
nadzienie (niezbyt rzadkie, bo wypływa i bułeczki trudno się skleja)
Dokładny film z opisem wykonania bułeczek/ pączków znajdziecie pod tym adresem:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz