piątek, 22 grudnia 2017

Śledzie z rodzynkami

Jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych.

Jak je zrobić?
Zupełnie prosto.
Należy je przygotować 2 - 3 dni przed wigilią, aby lepiej "sie przegryzły".

 Przygotuj:

śledzie matiasy
sok z cytryny
pieprz mielony
cebula
rodzynki
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Płaty śledziowe namocz w zimnej wodzie na ok. 1 - 2 godziny (w zależności od słoności śledzi). Osącz i pokrój na dzwonki. 
Pierwszą warstwę ułóż na dnie słoika typu wek (może być inny, ale ważne, by był szeroki). 




Posyp odrobiną pieprzu.



Skrop sokiem z cytryny.


Dodaj cztery i sześć rodzynek.


Następnie posyp dwiema łyżeczkami drobno pokrojonej cebuli.


Polej oliwą.


Analogicznie postępuj przy układaniu kolejnych warstw. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz