piątek, 4 sierpnia 2017

Konfitura z czarnej porzeczki

Sezon truskawkowy za nami, czas najwyższy zabrać się za porzeczki.

Dziś konfitura do słoików, którą ja przygotowuję z czarnej porzeczki.
Jest idealna do ciast, na chleb, a także do naleśników.

Przygotuj:
1 kg porzeczek
1 kg cukru
ok. 1 szkl. wody
Cukier żelujący lub Konfiturka

Wykonanie:
Porzeczki obierz i dokładnie umyj.
Ugotuj syrop z cukru i wody.
Wsyp owoce (możesz je zblendować, jeśli chcesz, by konfitura konsystencja przypominała marmoladę). Zagotuj i chwilę podgotuj na mniejszym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas dokładnie przemieszać, aby owoce nie przystały.
Kiedy owoce się lekko rozgotują, dodaj cukier żelujący i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
Podgotuj jeszcze jakieś 2 minuty i zdejmij z ognia.
Wlej do słoiczków. Dokładnie zakręć, odwróć i postaw na wyłożonym ręczniku. Przykryj ściereczką.
Pozostaw na kilkanaście godzin (ja zostawiam na noc).
 

Gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz